Harri Kingo: Hapnik on veel tasuta

Harri Kingo, ajakirjanik

0
1399

Kui ma söön oma kartulit, mille ma olen ise oma pisikesel põllulapil oma tarbeks kasvatanud – mulda pannud ja mullast võtnud – siis olen ma piraat. Kurjategija. Sest kellelgi on mu kartulile autoriõigus. Keegi on miski kartulisordi kunagi aretanud. Ja ta tahab nüüd minu käest seepärast raha. Keegi teine tahab aga raha minu kõrvitsa pealt. Ja kapsapea, kurgi ning tilli pealt. Jne. Mida ka põllumees oma tarbeks ei kasvataks, see läheb talle kõvasti maksma. Sest põllusaadused on kellegi looming ja kellelgi on nende peale autoriõigus.

Kogu see autoriõiguste taga ajamise jama algas tõenäoliselt filmitööstusest, kuhu investeeritakse tohutuid summasid, mis aga teabekandjate ja interneti ajastul muutus kõige suurema piraatluse ohvriks. Edasi tulid juba muusikud oma loominguga. Siis ajalehed, kelle artikleid ei tohtinud enam paljundada, siis kirjanikud jne. jne.

Nüüd oleme oma autoriõiguste kaitsmisega jõudnud kartuli ja köögi- ning puuviljade kaitsmiseni ja mingit tarkpead tahavad maksustada seda, kui kellelgi on oma tarbeks salves näiteks kartulid, et talvel süüa oleks. Sest keegi kusagil on kunagi mingi sordi aretanud, see sort on tema looming ja ta tahab selle pealt oma autoritasu saada.

No tõesti – me jõuame varsti igaühe külmkapini ja ma ei imestaks, kui me oleme varsti oma tuludeklaratsioonis kohustatud kirja panema, mida me aasta jooksul sõime ja peaksime hakkama maksu maksma ka oma külmkapi sisu eest – sest see, mida me poest toiduks ostame on ju kellegi kordumatu looming, kas pole?

Teine aspekt: eile tõi Jõuluvana mulle mõned kingid. Ühe pildiga kruusi tõi. Ja ühe valu vaigistava kreemi mulle – vanainimesele. Oleks ma 100% aus kodanik, ma deklareeriksin need Jõuluvana kingid oma aasta alguse tuludeklaratsioonis ja maksaksin 20% tulumaksu nende pealt. Sest kingid lähevad tulu alla ja kuuluvad maksustamisele. Ka Jõuluvana kingid. Erandeid pole.

Ma pole nii aus kodanik. Lihtsalt pole. Aga just sellise idiootsuseni oleme me oma maksudega jõudnud. Me peame maksma kartuli pealt, me peame maksma Jõuluvana toodud kinkide pealt.

Hapnik on veel tasuta, aga hingake täiel rinnal, sest kauaks sedagi, mõtlen.

Seotud lugu:

Oma tarbeks kasutatud seemnest ja sordist tuleb hakata teavitama