L.K: “Kiri ERR-ile”

0
1182

Kaunis päikseline kevadhommik. Avan akna ja Vikerraadio. Nagu alati, juba 30 aastat, igal hommikul.

Malbe ja õrn naisehääl räägib midagi. Võtan kohvitassi ja jään kuulatama…

… ja koormatäis solki valatakse mulle mu enda poolt kinni makstud riigiraadiost pähe. Sulaselget mürki ja lausvalet, tuumasõja sarnast tulevikku ennustav õrn naisehääl rikub mu hommiku, rikub mu usu mu oma riigi raadio vastu ja tuletab mulle taaskord meelde, milline kohutav nats ja fašist ma olen, kuna mina valisin EKRE (ja ei kahetse seda!).

Millal lõpeb minu ja veel ligi 100 000 Eestimaa inimese mõnitamine, solvamine ja sildistamine? Kui kaua me veel peame kuulma, millised rassistid, natsid ja putinistid me oleme? Juba mitu kuud käib 24/7 meie alandamine ja sõimamine nii riigimeediast kui ka kollasest ajakirjandusest (varsti pole enam vahet!?).

Olen kõrgharidusega ja töötan haridusvaldkonnas – et oleks selge, et ei tule külapoe tagant! Ja minu tutvusringkonna EKRE valijad on kõik haritud ja oma kogukonnas austustväärivad inimesed. Aga teie valimatu igapäevane sõim on nii mõnegi meie seast muutnud paariaks oma kogukonnas: töökollektiivis, laulukooris, tantsuringis, huviklubis jne.

Kas te annate aru, mida te teete tuhandete inimeste elude ja saatustega, külvates valet ja hirmu, ning muutes osa meie riigi ühiskonnast kogukonna heidikuteks?! Kas teile peab igal hommikul taas ja taas osutama teie endi väärtustele, missioonile, heale tavale ja eesmärkidele – https://info.err.ee/l/mison/vaartused ?

Kas iga päev peab keegi teile meenutama, et oma töös te tuginete Eesti Rahvusringhäälingu seadusele, mille peamisi punkte on teile ennegi lähiajal meelde tuletatud?

Alles eile palus president Kersti Kaljulaid: “Kutsun täna siin seda valitsust ametisse nimetades võtma 100 vihavaba päeva. Kutsun üles poliitikuid, kutsun üles kõiki, kes harjunud kas internetis, tänaval või muul moel viha ja mõistmatust külvama. Ma usun, et see on võimalik. Ma tahan uskuda Eestisse, kus ka selle 100 päeva möödudes on meil tee edasi. Tee Eestile, kus on vähem viha ja hirmu.”

Miks Vikerraadio ei anna koalitsioonile ja tema valijatele seda sadat päeva? Miks juba järgmisel hommikul kuuleb Vikerraadiost ainult hirmukülvamist ja sildistamist?

Ausalt öeldes, pole mul mingit usku, et te seda kirja kuidagi mõistate või arvestate. Ka varasemad sellelaadsed etteheited on saanud vaid õigustusi viitega vabale ajakirjandusele ja sõnavabadusele. Aga igasuguse vabadusega kaasneb ka VASTUTUS! Kas riigiraadiol pole jäänud kübetki seda vastutust ja õiglustunnet, analüüsivõimet ja tasakaalukust, eetilisust ja eluterveid väärtusi?

Kirjutan vaid selleks, et see kohtav emotsioon, mille te mulle hommikul tekitasite, kuidagi endast välja saada ja näidata, et mitte kõik pole nõus hambaid kiristades vait olema.

@L.K