Reinsalu: “Ma ei toeta vihakõne seadusi, anonüümse sõnavabaduse keelamist ja online tsensuuri!”

0
945

Välisminister Urmas Reinsalu kirjutas laupäeva õhtul sotsiaalmeedias, et Eesti meediaväljaanded on kallutatud ja suhtuvad pahatahtlikult USA presidenti Donald Trumpi ja Suurbritannia peaminister Boris Johnsonisse.

Ministrit ajendas postitust tegema Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora juulis ilmunud artikkel “Mees valetas ennast peaministriks“, mis seoses Johnsoni visiidiga samal päeval uuesti Delfi esilehele üles pandi. Delfi sealjuures üritab ministrit naeruvääristada, süüdistades teda selles, et ta ajas kuupäevad sassi ja et antud lugu ilmus juba suvel.

Avaldame Reinsalu vastulause Delfile:

Delfi püüab muljet jätta, et tegemist on mingisuguse minu “eksitusega”. Ega ikka ei ole küll! Lugesin seda Moora juttu suvel. Uuesti lugesin seda sõimukirja eile hommikul Delfis.

Ma pole väitnud, et Moora kirjutas selle jutu just Johnsoni visiidiga seoses, küll väitsin, et see avaldati Delfis just Johnsoni visiidi puhul. Ehk nagu ajakirjanik ise ütleb, “jõudis” Delfisse just visiidiga seoses. Ega artikkel ise edasi jõua nagu sitikas kännu otsa, ju ikka keegi hea inimene ajas ta sinna veergudele.

Minu jaoks on seda inetum, et visiidiga seoses just selline vana sõimukiri kolikambrist välja otsiti ja üles soputati! See on minu meediakriitika kodanikuplatvormilt, mul lugejana on õigus öelda, mis mulle ei meeldi ja ma teen seda. Samas seisan ma ajakirjanduse ja kodanike sõnavabaduse eest.

Ma ei toeta mingeid vihakõne seadusi, anonüümse sõnavabaduse keelamist ja online tsensuuri, mille entusiastid on paradoksaalselt just osa Eesti meediast. Kuid olen veendunud, et meedia ei ole neljanda seisusena kriitikavaba, arvestades ühiskonnas suurt mõjuvõimu, mida meedia omab! Palun jagage seda kommentaari!

PS. Palun Delfil see minu lisandus oma uudise sappa kleepida